Aanwezig:
Hans Gaillard, burgemeester
Jelle de Jong, wethouder
Jan Boersma, wethouder
Steven Grevink, wethouder
Jeroen Wesselink, secretaris

1. Interne (niet openbare) besluitenlijst en openbare besluitenlijst d.d. 22 november 2022 - Hans Gaillard

Het college stelt de besluitenlijsten vast.

2. Overzicht besluiten in mandaat genomen week 48 2022 - Hans Gaillard

Het college wordt periodiek geïnformeerd over besluiten die in mandaat zijn genomen. Het overzicht bevat besluiten die in de afgelopen periode namens het college of de burgemeester zijn genomen.

Het college neemt kennis van het overzicht besluiten in mandaat genomen week 48 2022.

3. Tariefsverhoging Stichting begraafplaats en Uitvaartcentrum Wolfswinkel 2023 - Jan Boersma

Elk jaar vraagt de Stichting Begraafplaats en Uitvaartcentrum Wolfswinkel het college toestemming om het tarief voor het nieuwe jaar vast te stellen. Dit jaar ligt de verhoging voor van 2023. Deze bedraagt 7%. Het voorstel is in te stemmen met de tariefsverhoging per 2023.

Het college besluit in te stemmen met de gevraagde tariefsverhoging 2023 voor de begraafplaats en uitvaartcentrum Wolfswinkel.

4. Extra grondverkoop CPO IJssellaan - Jan Boersma

Bij de realisatie van het CPO IJssellaan project is door vastgoedregisseur geconstateerd dat de kavels niet genoeg diepte hebben om de technische installatie van de warmtepompen te realiseren. Om de realisatie van de warmtepompen mogelijk te maken moeten alle 28 kavels met 40 centimeter worden verdiept. In totaal wil vastgoedregisseurs namens haar deelnemers in totaal 105m2 extra aankopen van de gemeente.

Het college besluit om medewerking te verlenen aan de verkoop van circa 105m2 van kadastraal perceel dat bekend is als Son en Breugel sectie A nummer 5557 aan de deelnemers van het CPO IJssellaan project voor een grondprijs van €140 p/m2.

5. Uitvoering en handhavingsstrategie 2023-2026 - Hans Gaillard

Het huidig beleid voor Vergunning, Toezicht en Handhaving loopt eind dit jaar af. Voor de komende vier jaren moet nieuw beleid worden vastgesteld. In het kader van de Omgevingswet wordt dit omgevormd tot Uitvoering en Handhavingsstrategie (U&H) 2023 – 2026. Op 10 november is de beeldvormende bijeenkomst geweest. Met de input daarvan ligt nu het definitieve beleid voor waarover geoordeeld en besloten moet worden.

Het college besluit:

  1. de U&H strategie 2023-2026 gemeente Son en Breugel voor de oordeelsvormende bijeenkomst voor te leggen aan de raad en daarvoor met het raadsvoorstel in te stemmen;
  2. de Verordening uitvoering en handhaving omgevingsrecht vast te stellen

6. Integraal Veiligheidsplan 2023 -2026 - Hans Gaillard 

Iedere vier jaar wordt er een Integraal Veiligheidsplan (IVP) vastgesteld. Het IVP markeert prioriteiten, benoemt ambities en uitgangspunten en legt een basis voor samenwerking tussen partners. De thema’s waar we in de jaren 2023 - 2026 vooral op inzetten zijn de aanpak van georganiseerde criminaliteit, digitale veiligheid, de verbinding tussen zorg en veiligheid en veilig ondernemen. De ambities voor de komende jaren zijn vertaald naar concrete en haalbare doelen en acties. Daarin zoeken we naar een goede balans tussen preventie (voorkomen) en repressie (aanpakken).

Het college besluit:

  1. in te stemmen met het Integraal Veiligheidsplan Son en Breugel 2023 – 2026;
  2. in te stemmen met het raadsvoorstel;
  3. het Regionaal Veiligheidsplan Oost-Brabant 2023 – 2026 ter kennisgeving voor te leggen aan de raad.

7. Management letter 2022 Gemeente Son en Breugel - Jan Boersma

De accountant heeft na de interim controle van de afgelopen weken de management letter uitgebracht. De adviezen van de accountant zijn voorzien van een management commentaar.

Het college besluit:

  1. de management letter voor kennisgeving aan te nemen;
  2. in te stemmen met het management commentaar;
  3. de management letter inclusief het management commentaar voor te leggen aan de Auditcommissie.

8. Integraal beleidskader armoedebestrijding en schuldhulpverlening naar Beeldvormende vergadering - Steven Grevink

Eerder heeft het college ingestemd met het integrale beleidskader armoedebestrijding en schuldhulpverlening en voor de verzending naar de Adviesraad Sociaal Domein ter advisering.
Het college heeft het advies op 26 oktober ontvangen. Op basis van het advies is het beleidskader aangepast. Het is nu gereed om beeldvormend met de raad te bespreken.

Het college besluit:

  1. het integrale beleidskader armoedebestrijding en schuldhulpverlening ter vaststelling voor te leggen aan de raad;
  2. het concept uitvoeringsprogramma ter informatie toe te sturen aan de raad;
  3. in te stemmen met de brief aan de Adviesraad Sociaal Domein met de terugkoppeling op het advies over het integrale beleidskader armoedebestrijding en schuldhulpverlening.

9. Calamiteitentoezicht Wmo - Steven Grevink

De gemeente Eindhoven heeft het calamiteitentoezicht Wmo in 2017 samen met de 21 regiogemeenten uitbesteed aan de GGD Brabant- Zuidoost (GGD BZO). De GGD BZO heeft aangegeven te willen stoppen met haar taak als toezichthouder Wmo met ingang van 1 januari 2023. Inmiddels is GGD Hart voor Brabant bereid gebleken deze toezichtstaak voor onze regio op zich te nemen. Dit vraagt om nieuwe besluitvorming van alle betrokken colleges van b&w.

Het college besluit:

  1. in te stemmen met het aanwijzen van de directeur van de GGD Hart voor Brabant als toezichthouder calamiteitentoezicht bedoeld in artikelen 6.1 en 6.2 van de Wmo 2015 met ingang van 1 januari 2023;
  2. de afspraken rondom het calamiteitentoezicht met GGD HvB te formaliseren door middel van de voorgelegde conceptovereenkomst.

10. Verruiming energietoeslag 2022 - Steven Grevink

Het college besluit de energietoeslag toegankelijk te maken voor een grotere groep inwoners. Inwoners met een inkomen tussen de 120 en 130 procent van de toepasselijke bijstandsnorm krijgen 650 euro. Om deze wijziging mogelijk te maken stelt het college de beleidsregels 'Verruiming energietoeslag 2022 en 2023' vast.

Het college besluit:

  1. de beleidsregels 'Verruiming energietoeslag 2022' vast te stellen;
  2. de extra kosten voor 2022 van € 65.000,00 beschikbaar te stellen via de geoormerkte middelen energietoeslag uit de mei- en septembercirculaire 2022 zoals opgenomen in de 2e bestuursrapportage 2022;
  3. in te stemmen met de tekst voor de raadsinformatiebrief en deze door te geleiden naar de raad.