Aanwezig:
Hans Gaillard, burgemeester
Jan Boersma, wethouder
Paul van Liempd, wethouder
Jos de Bruin, wethouder
Harry Meeuwsen, secretaris a.i.
Afwezig:
John Frenken, wethouder

1. Niet openbare besluitenlijst en openbare besluitenlijst d.d. 23 november 2021 / Hans Gaillard

Het college stelt de besluitenlijsten vast.

2. Benoeming Stembureauleden / Hans Gaillard

Het college besluit voor de verkiezingen voor de gemeenteraad over de benoeming van leden van het hoofd- en centraal stembureau en van stembureauleden. (Verder te noemen: HS/CS)

  1. Te benoemen tot lid van het hoofd- en centraal stembureau voor de periode van 10 december 2021 tot en met 10 december 2025: Dhr. J.F.M. Gaillard (voorzitter) Dhr. F. den Hengst (plaatsvervangend voorzitter) Dhr. B.A.P. Braam Dhr. J.C. Bijlsma Dhr. R.L.A. Conijn Mw. C. Coerwinkel (reservelid) Mw. A. Berkenveld (reservelid) Mw. Y. van Zutven (reservelid)
  2. Tot ontslag van de leden van het HS/CS die benoemd zijn tot en met 31 december 2021: Dhr. J.P. Frencken Dhr. H.C.G. Hulsen Dhr. M.A.J.M. Schalkx Mw. A.J.A. Kerver Dhr. A. van Ruremonde

3. Informatieplan 2022 Dommelvallei voor thema-avond raad 8 december 2021 / Hans Gaillard

Op 8 december is de eerste jaarlijkse gezamenlijke I&A thema-avond voor de gemeenteraden van de drie Dommel-vallei-gemeenten. Hiermee komen we tegemoet aan de wens van de gemeenteraden om op hoofdlijn meer betrokken te zijn bij het jaarlijkse informatieplan en de voortgang daarvan. In dit voorstel lichten we toe met welke informatie en aanpak we naar uw raad gaan.

Het college besluit voor kennisgeving aan te nemen het concept informatieplan tezamen met de aanvullende informatie uit de adviesnota.

4. Besluit lasten onder bestuursdwang / Hans Gaillard

Voorgesteld wordt om twee lasten onder dwangsom op te leggen aan de bewoners van een woning in Breugel. De voortuin, woning en achtertuin staan vol met spullen waardoor brandveiligheid en gezondheid in het gedrang komen. De eerste last ziet op de acute brandveiligheid. De tweede last ziet op veiligheid en gezondheid.

Het college besluit:

  1. in te stemmen met de last onder bestuursdwang om binnen twee weken de acute brandveiligheid op orde te brengen;
  2. in te stemmen met de last onder bestuursdwang om binnen vier maanden de veiligheid en gezondheid in de woning te verbeteren;
  3. in te stemmen met het te versturen besluit.

5. Legesverordening 2022 / Jan Boersma

Ieder jaar wordt aan de raad een voorstel gedaan over de tarieven van de gemeentelijke belastingen en de belastingverordeningen.

Het college besluit:

  1. in te stemmen met de legesverordening met bijbehorende tarieventabel;
  2. het raadsvoorstel legesverordening 2022 ter besluitvorming voor te leggen aan de raad.

6. Implementatieplan Basisregistratie Ondergrond / Jan Boersma

Vanaf 1 januari 2018 is de Wet Basisregistratie Ondergrond (Bro) van kracht. Daarin is onder meer vastgelegd dat Bestuursorganen de wettelijke taak hebben om gegevens over de ondergrond aan te leveren en te gebruiken. Recent is voor de gemeente Son en Breugel het implementatieplan opgesteld. Dit markeert de start van de inrichting van het proces binnen de gemeente Son en Breugel.

Het college besluit in te stemmen met het implementatieplan 'Administratieve inrichting BRO S&B'.

7. Duurzame gevelisolatie buitenzijde / Paul van Liempd

Op 28 juni 2018 heeft de gemeenteraad de motie “De duurzame gevel” of “Vlaams Rooilijndecreet in Son en Breugel unaniem vastgesteld. De motie vraagt het college om te onderzoeken of en hoe de uitgangspunten van het Vlaams Rooilijndecreet ook in onze gemeente gehanteerd kunnen worden. Recent heeft een initiatiefnemer gemeld die de buitenkant van zijn gevel wil isoleren. De inwoner heeft de isolatie nodig om de warmtepomp in zijn woning goed te laten functioneren. Het college heeft onderzocht onder welke voorwaarden ze mee wil werken. Hiervoor heeft het een beleidsregel Duurzame gevelisolatie buitenzijde opgesteld.

Het college besluit:

  1. de gemeenteraad de bevoegdheid te vragen om tot 26 cm overschrijding van de bouwgrens in het bestemmingsplan toe te staan voor duurzame gevelisolatie aan de buitenzijde;
  2. bij een positief besluit van de gemeenteraad: de beleidsregel Duurzame gevelisolatie buitenzijde vast te stellen.

8. Beslissing op bezwaar tegen beslissing Wob-verzoek / Paul van Liempd

Op 23 april 2021 heeft het college een Wob-verzoek ontvangen aangaande de aanleiding van het vertrek van de gemeentesecretaris. Op 16 juni 2021 heeft het college naar aanleiding van het verzoek besloten om een deel van de documenten gedeeltelijk openbaar te maken en de openbaarmaking van een ander deel van de documenten te weigeren. Op 12 juli 2021 ontvangt het college een bezwaarschrift tegen dit besluit. De bezwaarschriftencommissie adviseert om het bezwaarschrift ongegrond te verklaren en het bestreden besluit in stand te laten.

Het college besluit:

  1. het bezwaarschrift ongegrond te verklaren;
  2. het bestreden besluit in stand te laten;
  3. voor de motivering van het besluit te verwijzen naar het advies van de bezwaarschriften-commissie.

9. Nota reserves en voorzieningen 2022 / Jan Boersma

De nota reserves en voorzieningen is geactualiseerd en kan ter behandeling worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

Het college besluit:

  1. in te stemmen met de nota reserves en voorzieningen 2022
  2. de nota reserves en voorziening 2022 ter besluitvorming voor te leggen aan de raad.

10. Uitvoeringsbesluit afvalstoffenverordening / Paul van liempd

Op 25 november 2021 heeft de gemeenteraad de afvalstoffenverordening gemeente Son en Breugel 2021 vastgesteld. Op basis van de nieuwe afvalstoffenverordening stelt het college het uitvoeringsbesluit afvalstoffenverordening 2021 vast. Het uitvoeringsbesluit wijst de GR Blink aan als de inzamelaar van huishoudelijk afval en de beheerder van de milieustraat per 1-1-‘22.

Het college besluit het uitvoeringsbesluit afvalstoffenverordening 2021 vast te stellen.

11. Toetreding Gemeenschappelijke regeling Blink / Paul van Liempd

Op 25 november 2021 heeft de gemeenteraad ingestemd met de formele toetreding tot de Gemeenschappelijke Regeling Blink. Het college besluit om per 1 januari 2022 toe te treden tot de gemeenschappelijke regeling Blink.

Het college besluit onder voorbehoud van instemming van alle gemeenten binnen de Gemeenschappelijke Regeling Blink:

  1. per 1 januari 2022 toe te treden tot de Gemeenschappelijke regeling Blink;
  2. wethouder Paul van Liempd aan te wijzen als vertegenwoordiger van gemeente Son en Breugel in het Algemeen Bestuur van Blink;
  3. een plaatsvervangende lid aan te wijzen als vertegenwoordiger van gemeente Son en Breugel in het Algemeen Bestuur van Blink;
  4. de privacy overeenkomst (met bijlagen) met de GR Blink vast te stellen (AVG);
  5. alle bewonersmeldingen, klachten en diensten die logischerwijs voortvloeien uit de dienstverlening van Blink vanaf 1 januari 2022 niet meer in behandeling te nemen, maar doorverwijzen naar Blink. Inwoners nemen rechtstreeks contact op met Blink.

12. WP ODZOB 2022 19-11-2021 / Paul van Liempd

Een belangrijke basis voor de uitvoering van de basis- en verzoektaken door de ODZOB zijn de werkprogramma’s (WP). In de dienstverleningsovereenkomst met de ODZOB is opgenomen dat jaarlijks en uiterlijk 15 november van het voorafgaande jaar het concept werkprogramma overeengekomen wordt en dat dit voor 1 december definitief vastgesteld wordt door de aangesloten gemeenten en provincie.

Het college besluit:

  1. in te stemmen met het Werkprogramma ODZOB 2022;
  2. de meerkosten van het werkprogramma t.o.v. de gemeentelijke begroting 2022 mee te nemen in de 1e berap 2022 en de meerjarige gevolgen te verwerken in de kadernota 2023-2026.

13. Bedrijfsplan CMD / Paul van Liempd

De gemeenteraad van Son en Breugel heeft op 20 december 2020 het visiedocument voor het CMD vastgesteld. Op basis van dit visie document is de opdracht gegeven om een bedrijfsplan CMD op te stellen. In de periode april tot en et november is met zeven netwerkpartners het bedrijfsplan opgesteld. Op 4 november hebben de netwerkpartners ingestemd met Bedrijfsplan CMD 4.2. Het bedrijfsplan zal verder worden uitgewerkt in een uitvoeringsplan met jaarschijven en een samenwerkingsovereenkomst met de 7 netwerkpartners.

Het college besluit:

  1. in te stemmen met het bedrijfsplan CMD;
  2. kennis te nemen van de presentatie aan de raadswerkgroep CMD en het verslag;
  3. het bedrijfsplan ter kennisgeving aan de gemeenteraad aanbieden.