Aanwezig:
Suzanne Otters-Bruijnen, burgemeester
Jelle de Jong, wethouder
Jan Boersma, wethouder
Steven Grevink, wethouder
Jeroen Wesselink, secretaris
 

1. Interne - niet openbare - besluitenlijst 27 februari 2024

Het college stelt de besluitenlijst vast

2. Openbare besluitenlijst Gemeente Son en Breugel 27 februari 2024

Het college stelt de besluitenlijst vast

3. Besluit niet in behandeling nemen klachten

Er is een klacht ingediend tegen diverse medewerkers, wethouders en de burgemeester van de gemeente Son en Breugel. De klacht is onder andere gericht tegen het contact met de gemeente. Het doel van de klachtbehandeling op grond van de Algemene wet bestuursrecht is het herstel van vertrouwen in de overheid. Omdat duidelijk is dat het vertrouwen niet kan worden hersteld, wordt besloten om de klacht niet in behandeling te nemen. De punten die nog openstaan worden verder opgepakt.

Het college besluit:

  • De klacht gericht tegen diverse medewerkers, wethouders en de burgemeester van de gemeente Son en Breugel over het contact met de gemeente niet in behandeling te nemen;
  • Verder te gaan met het afhandelen van de openstaande punten.

4. Beslissing op bezwaar last onder bestuursdwang

Op 4 oktober 2023 besluit het college om een last onder bestuursdwang op te leggen voor het bouwen in afwijking van de verleende omgevingsvergunning en het in stand laten van dit bouwwerk zonder de benodigde vergunning. Op 7 november 2023 ontvangt het college een bezwaarschrift van de bezwaarmaker tegen bovengenoemd besluit. De bezwaarschriftencommissie adviseert om het bezwaarschrift ongegrond te verklaren en het bestreden besluit in stand te laten.

Het college besluit:

  1. Het bezwaarschrift ongegrond te verklaren;
  2. Het bestreden besluit in stand te laten onder aanpassing van de motivering;
  3. Voor de motivering van het besluit te verwijzen naar het advies van de bezwaarschriftencommissie.

5. Politieke Avond 7 maart 2024

Het college bespreekt het programma van de Politieke Avond van 7 maart 2024.
 

6. (Her)ontwikkeling Wolfswinkel; 3 ruimte-voor-ruimte woningen; inclusief randvoorwaarden en uitgangspunten

Er is een principeverzoek ingediend voor de ontwikkeling van drie ruimte voor ruimte woningen in Wolfswinkel. De voorgestelde bebouwing komt aan het bestaande lint Wolfswinkel. De drie grondeigenaren (familieleden) willen graag dit perceel opsplitsen in drie kavels zodat ieder een duurzame woning kan bouwen met het oog op veel groen. De bedoeling is er zelf te gaan wonen. Er wordt in principe medewerking verleend aan het principeverzoek tot realisatie van maximaal 3 ruimte-voor-ruimtewoningen. Aan de initiatiefnemer wordt gevraagd dit principeverzoek nader uit te werken waarbij rekening gehouden moet worden met de gestelde randvoorwaarden en uitgangspunten.

Het college besluit:

  1. In principe medewerking te verlenen aan het principeverzoek voor de ontwikkeling van maximaal 3 ruimte-voor-ruimte woningen in Wolfswinkel;
  2. In te stemmen met de randvoorwaarden en uitgangspunten voor de mogelijke realisatie van maximaal 3 ruimte-voor-ruimte woningen in Wolfswinkel;
  3. De initiatiefnemer schriftelijk te informeren over de randvoorwaarden en uitgangspunten voor de mogelijke realisatie van maximaal 3 ruimte-voor-ruimte woningen in Wolfswinkel. Daarbij ook de initiatiefnemer te verzoeken met een uitgewerkt plan te komen dat daaraan invulling geeft.

7. Inrichting periodieke hotspotmonitor

Onze gemeente heeft inmiddels ervaring opgedaan met het benoemen van een archiefhotspot, namelijk over corona. Nu zetten we vervolgstappen voor structurele borging van het proces door het ontwikkelen van een hotspotmonitor, om ook andere relevante onderwerpen uit te zonderen van vernietiging.
Sinds 2017 moeten gemeenten aan de slag met de hotspotmonitor. Eén van de Kritische Prestatie Indicatoren uit het Verbeterplan archief- en informatiebeheer 2023-2024 gaat daarom over het opzetten van een hotspotmonitor.

Het college besluit om een hotspotmonitor in te voeren.

8. Breeakker; Wvg-gebied; beantwoorden raadsvragen

Naar aanleiding van de informatie aan de raad (raadsinformatiebrief nr. 137 d.d. 09 februari 2024) met betrekking tot de voortgang van de werkzaamheden voor het opstellen van de ontwikkelvisie “Breeakker; Wvg-gebied” en de start van de omgevingsdialoog zijn door de raad enkele vragen gesteld. Het college stelt de beantwoording op de gestelde vragen vast en besluit de raad conform te informeren.

Het college is akkoord met de beantwoording en besluit om de raad het memo 'Beantwoording raadsvragen; Breeakker Wvg-gebied, toe te sturen.

9. Subsidieregeling Welzijn Son en Breugel 2024

In december 2023 is de nieuwe Algemene subsidieverordening Son en Breugel 2024 door de raad vastgesteld. Deze is op 1 januari 2024 in werking getreden. De onderliggende Subsidieregeling Welzijn (voorheen de Subsidiebeleidsregels) regelt de nadere uitwerking van uitvoeringsregels en bevoegdheden die in de verordening zijn gedelegeerd aan het college. Deze Subsidieregeling welzijn dient te worden geactualiseerd, zodat deze in lijn is met de opzet, indeling en terminologie van de verordening. De actualisering van de subsidieregeling geschiedt in twee stappen. Ten eerste een meer technische en redactionele actualisering, om ervoor te zorgen dat de subsidieregeling in lijn is met de verordening, dat verwijzingen kloppen en dat dubbele bepalingen worden voorkomen. In de tweede stap volgt een actualisering van inhoudelijke bepalingen. Die wijziging wordt later dit jaar aan u voorgelegd als het Kunst- en cultuurbeleid is geactualiseerd en ook het Evenementenbeleid opnieuw is vastgesteld. Geadviseerd wordt om de geactualiseerde Subsidieregeling welzijn Son en Breugel 2024 vast te stellen.

Het college besluit de Subsidieregeling Welzijn Son en Breugel 2024 vast te stellen.

10. Zwembad Breeakkerstraat 4

Op 30 november 2023 hebben wij een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het realiseren van een zwembad. Het bouwplan is in strijd met de ter plaatse geldende bestemmingsplannen, “Son Midden” en “Bebouwde kommen; herziening 2017”. Er wordt niet voldaan aan de vereiste minimale afstand tot de perceelsgrenzen. Geadviseerd wordt om aan het bouwplan medewerking te verlenen op grond van artikel 2.12 lid 1 onderdeel a onder 2º Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (buitenplanse afwijkingsprocedure).

Het college besluit medewerking te verlenen aan het realiseren van een particulier zwembad door middel van een buitenplanse afwijkingsprocedure ex. artikel 2.12 lid 1 onderdeel a onder 2º Wabo.

11. Verkeersvoorstel BS BuitensteBinnen

In verband met de nieuwbouw van basisschool BuitensteBinnen moet een aantal aanpassingen aan de openbare ruimte worden gedaan. Dit is van belang om een veilige verkeerssituatie en parkeermogelijkheden te creëren. Om dit te kunnen realiseren is er een ontwerp gemaakt met aandacht voor de schoolomgeving, routes voor langzaam verkeer en tot slot parkeren.

Het college besluit in te stemmen met 'verkeersvoorstel BuitensteBinnen', met uitzondering van de ingetekende fietsstraat. 
 

12. Regionale voorbereiding van aanbesteding Wmo Hulp bij het huishouden 

Son en Breugel heeft een raamovereenkomst afgesloten voor de levering van Wmo Hulp bij het huishouden. Deze raamovereenkomst is het resultaat van een gezamenlijke aanbesteding met Nuenen in 2020. Per 1 januari 2025 kan de overeenkomst nog éénmaal worden verlengd. Er is echter een wens om met meerdere gemeenten een aanbesteding te starten. Naast Son en Breugel zijn dat Nuenen, Geldrop-Mierlo en Waalre (ook wel: Dommelvallei+). De overeenkomsten van Geldrop-Mierlo en Waalre lopen een jaar eerder af, te weten op 1 januari 2025. Hoewel onze overeenkomst nog met een jaar kan worden verlengd, wordt geadviseerd om nu met deze aanbesteding mee te doen. Onder meer vanwege de schaalvoordelen, efficiënter werken in groter verband en een uniform regionaal tarief. We kunnen nog een afweging maken om meteen per 1 januari 2025 met de nieuwe overeenkomst mee te doen, of eventueel een jaar later in de nieuwe overeenkomst te stappen. Het moment van overstappen op de nieuwe overeenkomst wordt nog nader onderzocht. In een separaat advies worden de inkoopstrategie en de inkoopdocumenten ter vaststelling aan u voorgelegd.

Het college besluit in te stemmen met de ambtelijke voorbereiding van de aanbesteding voor Wmo Hulp bij het huishouden in samenwerking met Nuenen, Geldrop-Mierlo en Waalre.

13. Verklaring van geen bedenkingen Ekkersrijt, perceel B02774G

A. Jansen BV heeft sinds 2010 een stuk grond (10.248 m²), oneigenlijk in gebruik genomen. Het betreft een perceel (bos)grond van henzelf (aangekocht in 2008). Concreet is het perceel in gebruik als een waterbassin en opslag/parkeerplaats voor materiaal en materieel. Dit gebruik is strijdig met het bestemmingsplan. Het bestemmingsplan geeft aks gebruik “bos” aan. Bovendien hebben ze voor hun activiteiten geen milieuvergunning van de provincie. Jansen heeft in januari 2023 bij de provincie een omgevingsvergunning voor deze strijdigheid aangevraagd, onderdeel milieu en strijdig gebruik. Echter is de aanvraag door Jansen nog niet compleet gemaakt op het onderdeel landschappelijke investering. De provincie heeft vooruitlopend op de aanvulling van de vergunning aan de gemeenteraad gevraagd om een verklaring van geen bedenkingen af te geven. De gemeenteraad moet hierover een besluit nemen.

Het college besluit aan de gemeenteraad voor te stellen geen verklaring van geen bedenkingen af te geven voor het strijdig gebruik van Ekkersrijt, perceel B22774G aan de Kanaaldijk-zuid