Openbare besluitenlijst 7 januari 2025

Aanwezig:
Suzanne Otters-Bruijnen, burgemeester
Jelle de Jong, wethouder 
Jan Boersma, wethouder
Steven Grevink, wethouder
Jeroen Wesselink, secretaris

1. Openbare besluitenlijst Gemeente Son en Breugel 17 december 2024

Het college stelt de besluitenlijst vast.

2. Interne-niet openbare-besluitenlijst 17 december 2024

Het college stelt de besluitenlijst vast.

3. Toegang BSOB tot e-depot RHCe voor opzoeken bouwvergunningen

De gemeente Son en Breugel neemt deel aan de gemeenschappelijke regeling Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB). Aangezien de BSOB geen onderdeel is van de gemeente, is zij geen archiefvormer en valt zij daarom niet onder de archiefwettelijke bepaling dat zij altijd toegang moet hebben tot het (beperkt openbaar) archief van de gemeente dat is overgebracht naar het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe). De bouwvergunningen t/m 1989 zijn naar RHCe overgebracht en gedeeltelijk beperkt openbaar. De BSOB heeft hier nu geen toegang tot, wat hen belemmert bij het waarderen van de panden. Voor zo ver bekend bij het RHCe zijn er geen formele afspraken gemaakt tussen uw gemeente en de BSOB met betrekking tot het regelen van toegang tot beperkt openbaar archief.

Het college besluit de BSOB toegang te geven tot de bouwvergunningen die zijn overgebracht naar RHCe met beperking openbaarheid.

4. Wijziging algemeen aanwijzingsbesluit APV

Vanwege de aanleg van de snelfietsroute F58 moet er een wijziging worden aangebracht in de aangewezen hondenlosloopgebieden. Voor de veiligheid van fietsers die gebruik maken van deze route wordt het gebied vanaf Brug Houtens tot Kanaaldijk Noord 18 uit de aangewezen hondenlosloopgebieden gehaald. Dit gebeurt door middel van een wijziging van het algemeen aanwijzingsbesluit APV (Algemene plaatselijke verordening) gemeente Son en Breugel 2022.

Het college besluit de ‘Wijziging algemeen aanwijzingsbesluit APV gemeente Son en Breugel 2022’ vast te stellen.

5. Beleidsregel Wet Bibob

Gemeenten hebben te maken met ondermijnende criminaliteit. Die bestaat uit alle vormen van criminaliteit die een bedreiging zijn voor de integriteit van het bestuur. Kenmerkend voor ondermijning is de verwevenheid tussen de boven- en onderwereld. De Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob) is een bestuursrechtelijk instrument ter bescherming van de integriteit van het gemeentebestuur. De beleidsregel uit 2021 is verouderd en samen met de zes Dommelstroomgemeenten geactualiseerd.

Het college besluit:

  1. de beleidsregel Wet Bibob gemeente Son en Breugel 2025 vast te stellen en deze de eerste dag na bekendmaking in werking te laten treden;
  2. de gemeenteraad over de vaststelling van de beleidsregel Wet Bibob gemeente Son en Breugel 2025 te informeren via  een raadsinformatiebrief.

6. Zienswijze op ontwerp 1e wijziging begroting

Op grond van de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost worden de raden van de deelnemende gemeenten in de gelegenheid gesteld hun zienswijze op de 1e ontwerpbegrotingswijziging met gevolgen voor de gemeentelijke bijdragen, kenbaar te maken voordat het Algemeen Bestuur de begrotingswijziging vaststelt. De 1e ontwerpbegrotingswijziging 2025 VRBZO is op 13 december 2024 voor deze zienswijze aan de raden toegestuurd. Door middel van een raadsvoorstel wordt de ontwerpbegrotingswijziging voorgelegd aan de gemeenteraad.

Het college besluit:

  1. de Raad voor te stellen om een zienswijze in te dienen over de 1e ontwerpbegrotingswijziging 2025 Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost en VRBZO hierover met bijgevoegde zienswijzebrief te informeren;
  2. tekstmandaat te verlenen aan de portefeuillehouder voor het aanpassen van zowel het raadsvoorstel als de zienswijzebrief;
  3. de financiële gevolgen voor de 1e ontwerpbegrotingswijziging 2025 VRBZO te verwerken in de 1e bestuursrapportage 2025 van onze gemeente.

7. Zienswijze op ontwerp RRP 2025-2028 VRBZO

Op basis van de Wet veiligheidsregio’s is iedere veiligheidsregio verplicht een regionaal risicoprofiel op te stellen. Dit is een inventarisatie en analyse van de in een veiligheidsregio aanwezige risico’s, inclusief relevante risico’s uit aangrenzende gebieden. Op basis van de risicoanalyse kan het bestuur van de veiligheidsregio beleid voeren ten aanzien van deze risico’s.
Het bestuur van de veiligheidsregio stelt het risicoprofiel vast na overleg met de raden van de deelnemende gemeenten, waarbij het bestuur de raden tevens verzoekt hun wensen kenbaar te maken omtrent het in het beleidsplan op te nemen beleid.
In de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost 2024 is een zienswijzeprocedure opgenomen voor het vast te stellen Regionaal Risicoprofiel. In de vergadering van het Algemeen Bestuur VRBZO van 12 december 2024 is het ontwerp Regionaal Risicoprofiel 2025-2028 VRBZO vastgesteld en vrijgegeven voor de zienswijze.

Het college besluit in te stemmen met het raadsvoorstel zienswijze op “ ontwerp  Regionaal Risicoprofiel 2025-2028 VRBZO”, waarin de volgende beslispunten aan de raad worden voorgelegd:

  1. geen zienswijze in te dienen over het ontwerp Regionaal Risicoprofiel 2025-2028 Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost;
  2. VRBZO hierover met een brief te informeren.

8. Wijziging bestemmingsplan Breugel; Planetenlaan - Eind

Op 20 juni 2024 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan “Breugel; Planetenlaan – Eind” vastgesteld.
In de beroepsprocedure bij de Raad van State is door één van de drie appellanten naar voren gebracht dat in het bestemmingsplan “Breugel; Planetenlaan – Eind” niet goed rekening is gehouden met de maximale gebruiksmogelijkheden die het bestemmingsplan “Breugel” biedt voor het gebruik van zijn agrarisch perceel dat direct grenst aan het beoogde plangebied. Het agrarische perceel kan namelijk door appellant gebruikt worden voor boomteelt of teelt van gewassen, waar het noodzakelijk kan zijn dat deze teelt bespoten moet worden. Er dient derhalve in beginsel rekening te worden gehouden met een spuitzone van 50 meter, die daarmee grotendeels over het beoogde plangebied komt te liggen.
De aanwezigheid van deze spuitzone kan worden ondervangen door, op basis van locatiespecifiek onderzoek, in het bestemmingsplan “Breugel; Planetenlaan – Eind” extra voorwaardelijke planregels op te nemen, zodat een kleinere spuitzone gehanteerd kan en mag worden. De beoogde realisatie van 46 woningen blijft dan mogelijk.
De raad wordt voorgesteld een wijziging van het bestemmingsplan “Breugel; Planetenlaan – Eind” vast te stellen.

Het college besluit:

  1. kennis te nemen van de wijzigingen van het bestemmingsplan “Breugel; Planetenlaan – Eind”;
  2. de raad voor te stellen om de wijzigingen van het bestemmingsplan “Breugel; Planetenlaan - Eind” vast te stellen.

9. GR vorming 'Een 10 voor de Jeugd'

Jeugdregio ‘Een 10 voor de Jeugd’ heeft als voornemen om de huidige samenwerking zoals die al sinds 2020 bestaat voort te zetten in de vorm van een gemeenschappelijke regeling (GR). Dit voornemen vloeit voort uit de nieuwe eisen in de landelijke Hervormingsagenda Jeugd en de aanstaande Wet verbetering beschikbaarheid jeugdzorg. Het wordt verplicht om de bestaande samenwerkingsovereenkomst om te zetten in een GR. Middels een raadsinformatiebrief wordt de raad hierover geïnformeerd.

Het college besluit de raadsinformatiebrief ‘GR vorming Een 10 voor de Jeugd’ vast te stellen en op te nemen in de eerstvolgende raadsinformatiebrief.