Meerjarenbegroting 2023-2026

De gemeenteraad stelt de meerjarenbegroting 2023-2026 vast met in achtneming van 2 amendementen (zie hieronder). De raad stelt tevens de eerste begrotingswijziging 2023 vast.

Amendement 1: Pumptrack

  1. Voor de realisatie van een pumptrack wordt een krediet opgenomen;
  2. De hoogte voor dit krediet wordt in eerste instantie vastgesteld op  € 80.000,- en de kapitaallasten die hieruit voortvloeien worden gedekt uit het begrotingssaldo.

Amendement 2: Verkeersveiligheid

  • Aan de Meerjarenbegroting wordt toegevoegd
  1. op bladzijde 32 aan het slot van kopje 11: “Vooruitlopend op dit Mobiliteitsplan pakken we urgente onveilige verkeerssituaties aan.”;
  2. bij  programma 3, “Fysieke en Veilige Leefomgeving”, voor 2023, aan post 2.1 een bedrag van € 250.000,- voor de aanpak van urgente onveilige verkeerssituaties.”;
  • De kosten hiervan worden gedekt uit de reserve vrije bestedingsruimte;
  • De raad vraagt het college van burgemeester en wethouders de urgente onveilige verkeerssituaties binnen drie maanden te onderzoeken en te rapporteren aan de raad.

Moties

De raad heeft tijdens de begrotingsbehandeling 5 moties aangenomen:

Motie 1: Doorstroming seniorenwoningen

  1. De raad spreekt uit dat het oplossen van het bestaande woningtekort de hoogste bestuurlijke prioriteit heeft.
  2. De raad vraagt het college van burgemeester en wethouders :
    1. samen met de woningcorporaties maatregelen te treffen die de doorstroming van senioren binnen het sociale huursegment in Son en Breugel maximaal stimuleren, bijvoorbeeld door:
      • het uitkeren van een eenmalige verhuisvergoeding aan huurders die van een eengezinswoning naar een seniorenwoning verhuizen, waarbij de vergoeding voor bijstandsgerechtigden niet wordt aangemerkt als inkomen of gift;
      • de stijging van huur- en servicekosten van doorstromers zoveel mogelijk te beperken door rekening te houden met de extra opbrengsten die ontstaan doordat voor de bestaande woning een nieuwe huurprijs vastgesteld kan worden;
      • bij de toewijzing van seniorenwoningen voorrang te geven aan doorstroming van bestaande inwoners van Son en Breugel;
      • bewoners actief te informeren over de mogelijkheden van doorstroming
    2. de raad binnen 6 maanden te informeren over de maatregelen en bijbehorende kosten.

Motie 2: Andere aanpak technisch vragenuur voorafgaand aan de begroting

De raad vraagt het college van burgemeester en wethouders om toekomstige technische vragenuren over de begroting ofwel openbaar te maken en/of hier schriftelijk verslag en/of een geluidsopname van te maken zodat het voor elke fractie mogelijk wordt om de beantwoording van de vragen met meer deskundige achterbanleden te delen.

Motie 3: Versnelling betaalbare (sociale) woningbouw in Son en Breugel

De raad vraagt het college van burgemeester en wethouders:

  1. een onderzoek uit te voeren naar de mogelijkheid om alternatieve bouwvormen ten behoeve van sociale woningbouw in te zetten als woonruimte;
  2. de regiodeal toe te passen ten aanzien van mogelijkheden tot financiering van de aankoop en het geschikt maken voor bewoning van deze tijdelijke alternatieve wooneenheden;
  3. de gemeenteraad zo spoedig mogelijk op de hoogte te stellen van het resultaat van dit onderzoek en zo nodig een dekkingsvoorstel te doen.

Motie 4: Aanpassen subsidiebeleid ten gunste van de ambitie cultuur

De raad vraagt het college van burgemeester en wethouders:

  1. een onderzoek uit te voeren naar de mogelijkheid om:
    1. het subsidiebeleid dusdanig aan te passen dat het ook mogelijk wordt cultuur weer hoog op de agenda te zetten in Son en Breugel.
    2. initiatiefnemers met nieuwe voorstellen te laten komen om de cultuur in Son en Breugel een nieuwe impuls te geven.
    3. op een duidelijke manier evenementen te kunnen subsidiëren
  2. de gemeenteraad op korte termijn op de hoogte te stellen van het resultaat van dit onderzoek en zo nodig een dekkingsvoorstel te doen.

Motie 5: Wijkaanpak hemelwaterafkoppeling

De raad verzoekt het college van burgemeester en wethouders:

  1. een wijkaanpak op te zetten zodat per ‘streng’ gekomen wordt tot verminderde aanvoer van hemelwater en een toename van hemelwaterinfiltratie op eigen grond;
  2. hiervoor een plan op te zetten en dit te presenteren voor 1 juli 2023;
  3. de gelden voor de opzet van het plan te dekken uit de voorziening riolering.

Vaststelling belastingverordeningen 2023

De raad stelt de volgende belastingverordeningen 2023 vast:

  1. Verordening marktgeld 2023;
  2. Verordening rioolheffing 2023;
  3. Verordening afvalstoffenheffing 2023;
  4. Verordening reinigingsrechten 2023;
  5. Verordening onroerendezaakbelastingen 2023;
  6. Verordening precariobelasting 2023.

Tweede bestuursrapportage 2022

De raad stelt de tweede bestuursrapportage 2022 vast. De bestuursrapportage is een tussentijdse financiële verantwoording van het college aan de raad, waarin alleen financiële afwijkingen (voor- en nadelen) en het anders inzetten van middelen worden toegelicht.

Meer informatie

Alle stukken behorende bij deze vergadering staan in de vergaderkalender(externe link). U kunt de stukken downloaden bij de desbetreffende datum van de raadsvergadering. U kunt ook contact opnemen met raadsgriffier mevrouw Moniek Weerts , telefoon 491491.
Het samenvattend verslag van de vergadering vindt u als agendapunt bij de raadsvergadering van donderdag 24 november 2022. Het integrale audioverslag van de vergaderingen staat inmiddels in de vergaderkalender(externe link).