Direct regelen

Wat is het?

U kunt een paspoort op afspraak persoonlijk aanvragen. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort alleen persoonlijk ophalen. Een paspoort voor volwassenen is 10 jaar geldig, een paspoort voor kinderen tot 18 jaar is 5 jaar geldig.

Let op: leen uw paspoort nooit uit, dit is strafbaar.

Hoe werkt het?

Meenemen naar uw afspraak:

  • al uw oude reisdocument(en): paspoort en/of identiteitskaart, geldig of niet geldig
  • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen
  • indien jonger dan 18 jaar: ingevuld formulier toestemming reisdocument minderjarige en legitimatiebewijs van beide ouders (of van degene(n) die het gezag over het kind heeft/hebben)

Ophalen Paspoort

Voor het ophalen van het paspoort moet u een afspraak maken. De afspraak kunt u ook maken op het moment dat u het paspoort komt aanvragen.

Minderjarigen

Minderjarigen moeten bij hun aanvraag schriftelijke toestemming en een geldig legitimatiebewijs van beide ouders meenemen. Als de ouders meekomen kunnen ze de schriftelijke toestemming bij het gemeentehuis invullen.

Reist u met een minderjarig kind (tot 18 jaar) naar het buitenland, dan moet u rekening houden met extra regels en uitgebreide controles aan de grenzen. Informatie over reizen met kinderen vindt u op de website van het ministerie van Defensie.

Paspoort kwijt

Bij verlies of diefstal in Nederland is aangifte doen niet nodig, tijdens uw afspraak ondertekent u een vermissingsverklaring. Is uw document in het buitenland verdwenen, dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen.

Spoedaanvraag

Heeft u uw paspoort snel nodig, dan kunt u een spoedaanvraag doen. Als u tijdens uw afspraak het paspoort vóór 15.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag ophalen.

Voor een spoedaanvraag betaalt u meer dan voor een gewone aanvraag. Heeft u uw oude paspoort of identiteitskaart niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Neem telefonisch contact op met de gemeente. Vertrekt u vandaag al? Ga dan naar de marechaussee voor een nooddocument.

Soorten reisdocumenten

Met een nationaal paspoort reist u wereldwijd. Veel landen eisen daarnaast nog een visum. Naast het nationaal paspoort zijn er andere typen reisdocumenten zoals bijvoorbeeld het zaken-, vreemdelingen- of een 2e paspoort. Informatie hierover vindt u op de website van de rijksoverheid

Informatie over Identiteitsfraude kunt u vinden op de website van de rijksoverheid.

Wat kost het?

Nationaal paspoort 18 jaar of ouder: € 74,75
Nationaal paspoort onder de 18 jaar: € 56,55

Zakenpaspoort 18 jaar of ouder € 74,75
Zakenpaspoort onder de 18 jaar: € 56,55

Tweede paspoort 18 jaar of ouder: € 73,20
Tweede paspoort onder de18 jaar: € 55,35

Extra leges:

Spoedprocedure voor een nieuw reisdocument € 50,90