Direct regelen

Wat is het?

U kunt een paspoort op afspraak persoonlijk aanvragen. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort alleen persoonlijk ophalen. Een paspoort voor volwassenen is 10 jaar geldig, een paspoort voor kinderen tot 18 jaar is 5 jaar geldig.

Let op: leen uw paspoort nooit uit, dit is strafbaar.

Hoe werkt het?

Meenemen naar uw afspraak:

 • al uw oude reisdocument(en): paspoort en/of identiteitskaart, geldig of niet geldig
 • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link)
 • indien jonger dan 18 jaar: ingevuld formulier toestemming reisdocument minderjarige en legitimatiebewijs van beide ouders (of van degene(n) die het gezag over het kind heeft/hebben)

Ophalen Paspoort

Voor het ophalen van het paspoort moet u een afspraak maken. De afspraak kunt u ook maken op het moment dat u het paspoort komt aanvragen.

Let op: Haal uw paspoort binnen 3 maanden op. Daarna kan dit niet meer. U moet dan een nieuwe aanvraag doen.

Minderjarigen

Minderjarigen (jonger dan 18 jaar) moeten bij hun aanvraag voor een paspoort toestemming hebben van beide ouders/gezaghebbers. Toestemming kan gemakkelijk door allebei de ouders gegeven worden via het digitale toestemmingsformulier. Dan hoeft er geen toestemming meer gegeven te worden tijdens de afspraak. Mocht u dit liever schriftelijk doen, dan kan dit tijdens de afspraak.

Reist u met een minderjarig kind (tot 18 jaar) naar het buitenland, dan moet u rekening houden met extra regels en uitgebreide controles aan de grenzen. Informatie over reizen met kinderen vindt u op de website(externe link) van het ministerie van Defensie.

Paspoort kwijt

Bij verlies of diefstal in Nederland is aangifte doen niet nodig, tijdens uw afspraak ondertekent u een vermissingsverklaring. Is uw document in het buitenland verdwenen, dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen.

Spoedaanvraag

Heeft u uw paspoort snel nodig, dan kunt u een spoedaanvraag doen. Als u tijdens uw afspraak het paspoort vóór 15.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag ophalen.

Voor een spoedaanvraag betaalt u meer dan voor een gewone aanvraag. Heeft u uw oude paspoort of identiteitskaart niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Neem telefonisch contact op met de gemeente. Vertrekt u vandaag al? Ga dan naar de marechaussee(externe link) voor een nooddocument.

Soorten reisdocumenten

Met een nationaal paspoort reist u wereldwijd. Veel landen eisen daarnaast nog een visum. Naast het nationaal paspoort zijn er andere typen reisdocumenten zoals bijvoorbeeld het zaken-, vreemdelingenpaspoort. Informatie hierover vindt u op de website(externe link) van de rijksoverheid. 

Tweede Paspoort

In de volgende gevallen is het aanvragen van een tweede paspoort mogelijk:

 • uw paspoort is tijdelijk ingenomen voor het aanvragen van een visum 
 • u heeft een stempel/visum in uw paspoort van een land dat in conflict is met een ander land dat u wilt bezoeken. In de lijst met conflicterende landen(externe link) kunt u zien voor welke landen dit geldt.

Het tweede paspoort is 2 jaar geldig vanaf de aanvraagdatum.

Wat zijn de voorwaarden?
 • uw huidige paspoort is nog minimaal 6 maanden geldig
 • u kunt aantonen dat het noodzakelijk is om te reizen
 • u gebruikt het tweede paspoort niet als noodpaspoort
 • een identiteitskaart volstaat niet voor de reis die u hiermee gaat maken
Wat heeft u nodig voor de aanvraag?
 • alle identiteitsbewijzen en paspoorten in uw bezit (ook als deze niet meer geldig zijn)
 • documenten waarmee u aantoont dat het tweede paspoort noodzakelijk is (bv. met een brief van uw werkgever, een vluchtschema etc.).
 • 1 recente kleurenpasfoto, maximaal 6 maanden oud

Bij een visumaanvraag (waarvoor uw huidige paspoort is opgestuurd):

 • kopie van uw eerste paspoort
 • verklaring van de ambassade/consulaat waaruit blijkt dat uw eerste paspoort daar ligt

Wilt u uw afspraak wijzigen of annuleren?

Het wijzigen/annuleren van een afspraak kan via de bevestigingsmail die u automatisch krijgt na het maken van een afspraak.

Reizen naar Groot-Brittanië

Vanaf 1 oktober 2021 bent u voor (noodzakelijke) reizen naar het Verenigd Koninkrijk (VK) verplicht om een geldig paspoort te laten zien. U komt Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland dan niet meer binnen met een Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart). Meer informatie kunt u vinden op de website van rijksoverheid(externe link).

Identiteitsfraude

Informatie over Identiteitsfraude kunt u vinden op de website(externe link) van de rijksoverheid.

Wat kost het?

Product

Tarief

Totale tarief inclusief spoedtoeslag van €51,60

Geldigheid document

Paspoort vanaf 18 jaar

€ 75,80

€ 127,40

10 jaar

Paspoort tot en met 17 jaar

€ 57,30

€ 108,90

5 jaar

Zakenpaspoort

€ 75,80

€ 127,40

10 jaar

Paspoort voor vluchtelingen of vreemdelingen

€ 75,80

€ 127,40

Max. 5 jaar