Direct regelen

Paspoort aanvragen

Wat is het?

U kunt een paspoort op afspraak persoonlijk aanvragen. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort alleen persoonlijk ophalen. Een paspoort voor volwassenen is 10 jaar geldig, een paspoort voor kinderen tot 18 jaar is 5 jaar geldig.

Let op: leen uw paspoort nooit uit, dit is strafbaar.

Wat moet ik doen?

Meenemen naar uw afspraak:

 • al uw oude reisdocument(en): paspoort en/of identiteitskaart, geldig of niet geldig
 • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link)
 • indien jonger dan 18 jaar: ingevuld formulier toestemming reisdocument minderjarige en legitimatiebewijs van beide ouders (of van degene(n) die het gezag over het kind heeft/hebben)

Ophalen Paspoort

Voor het ophalen van het paspoort moet u een afspraak maken. De afspraak kunt u ook maken op het moment dat u het paspoort komt aanvragen.

Let op: Haal uw paspoort binnen 3 maanden op. Daarna kan dit niet meer. U moet dan een nieuwe aanvraag doen.

Minderjarigen

Minderjarigen (jonger dan 18 jaar) moeten bij hun aanvraag voor een paspoort toestemming hebben van beide ouders/gezaghebbers. Toestemming kan gemakkelijk door allebei de ouders gegeven worden via het digitale toestemmingsformulier. Dan hoeft er geen toestemming meer gegeven te worden tijdens de afspraak. Mocht u dit liever schriftelijk doen, dan kan dit tijdens de afspraak.

Reist u met een minderjarig kind (tot 18 jaar) naar het buitenland, dan moet u rekening houden met extra regels en uitgebreide controles aan de grenzen. Informatie over reizen met kinderen vindt u op de website(externe link) van de Marechaussee.

Paspoort kwijt

Bij verlies of diefstal in Nederland is aangifte doen niet nodig, tijdens uw afspraak ondertekent u een vermissingsverklaring. Is uw document in het buitenland verdwenen, dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen.

Spoedaanvraag

Heeft u uw paspoort snel nodig, dan kunt u een spoedaanvraag doen. Als u tijdens uw afspraak het paspoort vóór 15.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag ophalen.

Voor een spoedaanvraag betaalt u meer dan voor een gewone aanvraag. Heeft u uw oude paspoort of identiteitskaart niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Neem telefonisch contact op met de gemeente. Vertrekt u vandaag al? Ga dan naar de marechaussee(externe link) voor een nooddocument.

Soorten reisdocumenten

Met een nationaal paspoort reist u wereldwijd. Veel landen eisen daarnaast nog een visum. Naast het nationaal paspoort zijn er andere typen reisdocumenten zoals bijvoorbeeld het zaken-, vreemdelingenpaspoort. Informatie hierover vindt u op de website(externe link) van de rijksoverheid.

Tweede Paspoort

In de volgende gevallen is het aanvragen van een tweede paspoort mogelijk:

 • uw paspoort is tijdelijk ingenomen voor het aanvragen van een visum
 • u heeft een stempel/visum in uw paspoort van een land dat in conflict is met een ander land dat u wilt bezoeken. In de lijst met conflicterende landen(externe link) kunt u zien voor welke landen dit geldt.

Het tweede paspoort is 2 jaar geldig vanaf de aanvraagdatum.

Wat zijn de voorwaarden?

 • uw huidige paspoort is nog minimaal 6 maanden geldig
 • u kunt aantonen dat het noodzakelijk is om te reizen
 • u gebruikt het tweede paspoort niet als noodpaspoort
 • een identiteitskaart volstaat niet voor de reis die u hiermee gaat maken

Wat heeft u nodig voor de aanvraag?

 • alle identiteitsbewijzen en paspoorten in uw bezit (ook als deze niet meer geldig zijn)
 • documenten waarmee u aantoont dat het tweede paspoort noodzakelijk is (bv. met een brief van uw werkgever, een vluchtschema etc.).
 • 1 recente kleurenpasfoto, maximaal 6 maanden oud

Bij een visumaanvraag (waarvoor uw huidige paspoort is opgestuurd):

 • kopie van uw eerste paspoort
 • verklaring van de ambassade/consulaat waaruit blijkt dat uw eerste paspoort daar ligt

Wilt u uw afspraak wijzigen of annuleren?

Het wijzigen/annuleren van een afspraak kan via de bevestigingsmail die u automatisch krijgt na het maken van een afspraak.

Identiteitsfraude

Informatie over Identiteitsfraude kunt u vinden op de website(externe link) van de rijksoverheid.

Extra informatie

 • Als u niet de Nederlandse nationaliteit hebt, kunt u in aanmerking komen voor een Vluchtelingenpaspoort of een Vreemdelingenpaspoort.
 • Als u onder curatele staat, hebt u toestemming van de curator nodig voor het aanvragen van een paspoort.
 • Als u van naam verandert, moet u een nieuw paspoort aanvragen.
 • Als u van geslacht verandert, moet u een nieuw paspoort aanvragen.

Vanuit het buitenland aanvragen

Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen voor een paspoort terecht bij een groot aantal Nederlandse vertegenwoordigingen, zoals consulaten en ambassades. Of bij een van de grensgemeenten in Nederland(externe link). Bij zo'n aanvraag komen veel verschillende documenten kijken.

Met de tool van nederlandwereldwijd.nl(externe link) is het makkelijker om een paspoort aan te vragen in het buitenland of bij een grensgemeente. Dankzij de tool ziet u precies welke documenten u nodig hebt en kunt u online een persoonlijke checklist maken. Dit scheelt u veel tijd.

Wat kost het?

ProductTarief       Totale tarief inclusief spoedtoeslag van € 53,01Geldigheid document
Paspoort vanaf 18 jaar€ 77,85€ 130,8510 jaar
Paspoort tot en met 17 jaar€ 58,85€ 111,905 jaar
Zakenpaspoort€ 77,85€ 130,8510 jaar
Paspoort voor vluchtelingen of vreemdelingen€ 58,85€ 111,90Max. 5 jaar