Direct regelen

Rijbewijs aanvragen

Wat is het?

Een rijbewijs aanvragen kan alleen op afspraak. Het aanvragen én ophalen doet u zelf, bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Het rijbewijs ligt na 5 werkdagen voor u klaar.

Wat moet ik doen?

Meenemen

 • een geldig legitimatiebewijs
 • bij vernieuwing: het rijbewijs dat u al heeft
 • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan pasfoto-eisen(externe link)
 • indien je jonger dan 18 jaar bent, dien je in het bezit te zijn van een begeleiderspas. Deze kun je aanvragen via 2todrive(externe link)

Spoedaanvraag rijbewijs

Rijbewijs snel nodig? Maak dan een afspraak voor een spoedaanvraag. Als u tijdens uw afspraak het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, kan het document de volgende werkdag worden geleverd. U betaalt extra kosten.

Rijbewijs kwijt of gestolen

Bent u uw rijbewijs kwijt of is het gestolen? U kunt dit op twee manieren melden:

 • U kunt dit online melden bij de RDW(externe link). Hiervoor heeft u DigiD nodig.
 • Aan de balie    

Let op: Het online doorgeven van een vermissing of diefstal via de site van de RDW is gratis. Het doorgeven aan de balie kost € 24,50.    

Daarna vraagt u bij de gemeente een nieuw rijbewijs aan, maak hiervoor een afspraak. Neem een kleurenpasfoto en een geldig legitimatiebewijs mee.

Ophalen rijbewijs

Voor het ophalen van het rijbewijs moet u een afspraak maken. De afspraak kunt u ook maken op het moment dat u het rijbewijs komt aanvragen.

Let op: Haal uw rijbewijs binnen 3 maanden op. Daarna kan dit niet meer. U moet dan een nieuwe aanvraag doen.

Gezondheidsverklaring

De Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen verklaring) is een formulier met vragen over uw gezondheid. U heeft de Gezondheidsverklaring nodig als u rijexamen gaat doen of als u vanwege een medische situatie een rijbewijs met beperkte geldigheidsduur heeft. Maar ook als u uw rijbewijs wilt halen of verlengen voor vrachtauto of bus (C1, C, C1 E, CE, D1, D, D1 E of DE) en als uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag moet u deze verklaring invullen. Door deze verklaring in te vullen kan het CBR beoordelen of u gezond genoeg bent om te rijden. Zie ook de website van het CBR(externe link).

Let op! Er zijn onbetrouwbare websites actief. U kunt via de officiële site van CBR inloggen met uw DigiD en daar een gezondheidsverklaring aanvragen. Andere websites waarbij u niet met DigiD hoeft in te loggen zijn niet betrouwbaar.

Aanvragen gezondheidsverklaring

De gezondheidsverklaring vraagt u online(externe link) aan via de website van het CBR.

Het CBR-examencentrum in Amsterdam, Arnhem, Assen, Eindhoven en Rijswijk voor een papieren gezondheidsverklaring. Betalen is alleen mogelijk met pin.

Medische keuring voor rijbewijs

Een medische keuring is nodig als:

 • uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag verloopt,
 • u een medische beperking hebt,
 • u een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft (C, CE, D of DE). U kunt zich niet laten keuren door uw huisarts. Ga naar een arbo-arts/geregistreerde bedrijfsarts.

Start de procedure op via de website van CBR(externe link). Doe dit minimaal 13 weken voor het aanvragen of verlopen van uw rijbewijs.

Geldigheid rijbewijs

Een rijbewijs is in principe 10 jaar geldig. Vanaf uw 65e verjaardag of wanneer u medisch gekeurd moet worden verandert dit:

 • u bent tussen de 65 en 70 jaar, dan wordt uw rijbewijs verlengd tot uw 75ste verjaardag,
 • u bent tussen de 70 en 75 jaar, dan wordt uw rijbewijs met 5 jaar verlengd,
 • u bent 75 jaar of ouder: maximaal 5 jaar (afhankelijk van medische keuring),
 • bij een verplichting tot medische keuring in verband met ziekte: afhankelijk van keuring.

Categorie T op rijbewijs

De categorie T op het rijbewijs is om met een tractor of voertuig met beperkte snelheid te mogen rijden op de openbare weg. Lees hierover alles op de website van rijksoverheid(externe link).

Rijbewijs inleveren

Als u afstand doet van uw rijbewijs en geen nieuw rijbewijs meer wilt aanvragen, kan het rijbewijs worden ingeleverd samen met de ingevulde afstandsverklaring bij uw gemeente. U ontvangt een bevestiging van ontvangst alsmede een week daarna een bevestiging van de afstandsverklaring.

Code 95 voor C-categorieën

Als u beroepschauffeur wilt blijven, moet u uiterlijk 10 september 2016 een geldige code 95 op het rijbewijs hebben staan voor de C-categorieën. Om deze code 95 te krijgen moet u 35 uur nascholing volgen, waarvan minimaal 7 uur praktijk. Een actueel overzicht van alle nascholingsuren die gevolgd zijn vindt u op de website van CBR(externe link), er moet ingelogd worden met DigiD. Onder het kopje ‘ Resultaten’ zijn de nascholingsuren zichtbaar.

Alle informatie hierover staat op de website van CBR(externe link).

Buitenlands rijbewijs

Een geldig buitenlands rijbewijs kunt u omwisselen als u in Nederland woont. Alle informatie hierover staat op de website van RDW(externe link).

Informatie over Identiteitsfraude kunt u vinden op de website van de rijksoverheid(externe link).

Wilt u uw afspraak wijzigen of annuleren?

Het wijzigen/annuleren van een afspraak kan via de bevestigingsmail die u automatisch krijgt na het maken van een afspraak.

Wat kost het?

Leges 2023

 • Rijbewijs: € 44,65
 • Extra leges bij vermissing: € 24,50
 • Spoed leges: € 34,10
 • Gezondheidsverklaring: € 41,00