Uiterlijk in 2050 moeten in Nederland alle huizen van het aardgas af zijn. In de meeste huishoudens is aardgas nu nog een vanzelfsprekende keuze voor verwarmen en koken. Maar daar komt verandering in. Niet in een keer, maar stap voor stap. We gaan dit samen doen, met iedereen in onze gemeente.

De inwoners van de wijk ‘t Zand hebben wij als eersten benaderd om samen met ons een plan te maken om aardgasvrij te worden. De opgedane kennis en ervaring vanuit deze wijk gebruiken we om ook in de andere wijken aan de slag te gaan.

Bijeenkomst 31 januari 2023

Op 31 januari 2023 organiseerden we een bijeenkomst voor alle wijkbewoners van 't Zand om te vragen of zij als eersten aan de slag willen met een wijkaanpak voor een aardgasvrije wijk. Bekijk hier de bijeenkomst(externe link) terug.

 

Presentatie bijeenkomst wijkaanpak 't Zand

Eerste bijeenkomst

Op 31 januari 2023 hadden we de eerste bijeenkomst met buurtbewoners van 't Zand in het Dommelhuis en digitaal. De presentatie is hier terug te kijken. 

Voorbeelden wijkaanpak

  • Warmetnet in Drimmelen op aquathermie uit oppervlakte water (TEO) en een collectieve MT-warmtepomp met piekvoorziening (deels) via buffervat.
  • De Oranjewijk in Leeuwarden waar de woningen eerst geschikt gemaakt worden voor hybride verwarming en daarna de overstap maken naar MT-warmtenet (55-75⁰C).
     

Website met meer voorbeelden van proeftuinen(externe link)