Misbruik (bedrijfs)panden

Foute huurders

Het komt steeds vaker voor dat criminelen ondernemers en verhuurders benaderen voor het huren van een leegstaande (bedrijfs)ruimte. 
Teelt de huurder hennep of  fabriceert hij/zij in uw (bedrijfs)pand drugs? Dan wordt u als verhuurder ook verantwoordelijk gesteld. Ook als u nergens van af weet. Dat betekent dat u dan opdraait voor de energiekosten, de afvoerkosten van de ontmanteling van het laboratorium en overige schade aan uw pand. Deze kosten kunnen oplopen tot vele duizenden euro’s. Regel uw zaken dus goed!

Tips en signalen

Hoe voorkomt u dat u een (bedrijfs)pand verhuurt en ongewild in aanraking komt met de criminele wereld van de soft- en harddrugs?
Wij geven u hieronder een aantal tips en dringende adviezen. En wij hebben een aantal signalen op een rijtje gezet die kunnen wijzen op drugscriminaliteit.

Wat moet u doen?

Ziet, hoort of ruikt u onraad? Hebt u het gevoel dat er iets niet pluis is? Meld het. Altijd!
Bel 112 als elke seconde telt en bel 0900-8844 bij geen spoed, wél politie. Melden kan ook anoniem via het meldpunt Meld Misdaad Anoniem. Bel dan 0800-7000.

Meer informatie?

Tips bij het aangaan van een huurcontract

Belangrijk is dat u goed weet met wie u te maken heeft en wat de huurder gaat doen in het pand. Het begint bij het afsluiten van een huurcontract. Let daarbij op onderstaande zaken:

  • Maak zelf een kopie van het identiteitsbewijs
  • Controleer de echtheid van het identiteitsbewijs (klopt de foto én de handtekening?)
  • Maak een kopie van een loonstrook met bankrekeningnummer
  • Maak een kopie van een bankafschrift van die bankrekening
  • Accepteer geen contante betalingen
  • Maak met de huurder de afspraak dat u regelmatig het bedrijfspand komt controleren
  • Meld u af bij het energiebedrijf en laat uw huurder een aanmelding doen
  • Vraag de huurder zich in te schrijven in de Basisregistratie personen van de gemeente (BRP)

Tips bij het houden van toezicht op uw huurpand

Tijdens de huurperiode wordt er van u als verhuurder verwacht dat u toezicht houdt op uw eigendom. Eén keer per jaar het pand bezoeken is zeker niet genoeg!

Hennepteelt heeft een cyclus van slechts acht tot tien weken. De productie van drugs is een continu proces. Zorg bij een controle dat u alle ruimten in het pand te zien krijgt. Zelfs één kleine ruimte kan al winstgevend zijn. Realiseert u zich dat het (illegaal) opslaan van benodigdheden, zoals chemicaliën en apparatuur, ook strafbaar is. Als de huurder van uw pand een bezoek van u weigert, moeten bij u de alarmbellen gaan rinkelen. Maak hierover dus duidelijke afspraken in het huurcontract.